KANIN

Aktivni namig: KANIN


V soboto smo se odločili, da preizkusimo ferato (zavarovano plezalno pot) na Kaninu, pod Prestreljenikom. 

Polni novih pričakovanj smo se malce prepozno odpravili od doma. V Bovcu smo se usedli v gondolo in se odpeljali na D postajo kaninske žičnice.

Pogled na Bovško dolino (foto: S.Raspet)

Glede na naše redko obiskovanje gora, smo si del opreme za plezanje morali izposoditi. Dobili smo jo v restavraciji Prestreljenek (zgornja postaja gondole).
Ker smo imeli v planu, da se odpravimo vse do Visokega Kanina, smo se odpeljali s sedežnico do Sedla. Od tu naprej pa veselo v steno. 

Del poti ob jeklenici (Foto: M. Ergaver)

Pot poteka do Sedla do Prestreljeniškega okna. Ob lepem vremenu bila pot res slikovita, vendar nam na ta dan vreme ni bilo naklonjeno. Podili so se oblaki, vendar je bila vidljivost ves čas dobra. 
S te poti smo videli le melišče pod nami; pogled na bovško dolino pa nam ni bil usojen.

Prestreljeniško okno (foto: S. Raspet)


Od Prestreljeniškega okna smo se odpravili po melišču naprej in sledili markacijam ob poti. Pot je bila dobro markirana. Na zadnjem odcepu za Veliki Kanin ali za kočo Petra Skalarja, smo se odločili, da gremo do koče in si hkrati ogledamo še novi bivak. Veliki Kanin je bil od tega odcepa oddaljen še za kakšno dobro uro hoda, mi pa smo ocenili, da nimamo ne toliko kondicije niti časa, da bi se odpravili na naš cilj.


Bivak (foto: S. Raspet)


Koča Petra Skalarja je bila zaprta, in je navzven v zelo slabem stanju (upam, da se motim). Glede na množičen obisk planincev ta dan, smo pričakovali, da bo koča odprta. Škoda. Tako smo pred kočo pojedli še preostanek sendvičev in se po spodnji poti odpravili nazaj proti D postaji gondole.

Na postajo D smo prispeli ravno pravi čas, da smo umirjeno vrnili opremo, nekaj malega še pojedli, popili kavo in se počasi odpravili nazaj v dolino.


Glede na to, da nam (očitno) zgodnje vstajanje pisano na kožo, smo tokrat imeli bolj kratko turo. Upam, da nam drugič uspe kaj daljšega, predvsem pa, da bo na vrhu res lep razgled (to pomeni lepo vreme).

Ob povratku v dolino smo noge namočili v mrzli Soči in se razgledali še nad prelepim slapom Boka. To je tudi eden izmed planov za v prihodnje - Slap Boka.

Slap Boka (foto: S. Raspet)

Moram reči, da za prvič je bila zanimiva izkušnja (ferata), vendar ta, ki je na Kaninu ni zahtevna. Ima samo par izpostavljenih predelov, dolgih nekaj metrov, ki so res mogoče za neizkušene nevarnejši, večina poti, pa je nenevarna in niti ni potrebe po vpetju samovarovalnega pasu.

Kmalu ponovimo kaj podobnega.








Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Moj prvi trail - Soča Outdoor

Podpeško jezero

Idrijska Bela