Idrijska Bela

AKTIVNI NAMIG: Idrijska Bela




Te dni, ko je vsepovsod zelo vroče in se prileže sproščeno ozračje in ohladitev v mirnem okolju, je kot na dlani obisk Idrijske Bele. Naša pot se lahko začne zelo aktivno, saj lahko dostopamo v Belo (kot ji pravijo domačini) s kolesom, lahko pridemo peš, z rolerji,... ali se preprosto pripeljemo z avtom (vstopnina v Krajinski park Zgornja Idrijca).

(foto: S.Raspet)

Moja navada je bila (ko sem še živela v Idriji), tako kot večini domačinov, da se preprosto usedeš na kolo in po dobrih 10km si že na cilju, na Lajštu.


Na Lajštu (foto: S. Raspet)

Lajšt je letno kopališče, ki privabi obiskovalce z različnih okoliških krajev. To je idealen kraj, kjer se v teh vročih dneh lahko ohladiš na sotočju reke Idrijce in Belce. Lahko pa enostavno poležavaš v senci ob vodi, saj je ozračje prijetno.
Otroci imajo polno prostora; igra se lahko nogomet, odbojka na mivki, ulična košarka ali preprosto samo badminton.


Po novem si lahko tudi izposodimo knjigo, ki jo kasneje vrnemo na eno izmed zbirnih mest. V Beli ni nikoli dolgčas.
To je kraj, ki je idealen za nedeljski piknik ali popoldansko druženje in kopanje.








Divje jezero (foto: S. Raspet)
Za vse tiste, ki se pripeljejo na cilj z avtom, in bi želeli od tega kraja iztisniti še kaj več, se lahko med potjo ustavijo pri Divjem jezeru. To je kraški izvir, ki bruha vodo, kadar je presežek vode na površini. Le ta se izteka preko najkrajše reke Jezernice v Idrijco. Tukaj najdemo tudi nekaj avtohtonih rastlin. Na vse to nas opozorijo in seznanijo informacijske table okrog jezera.






Poleg Divjega jezera, pa se lahko kot aktivni del dneva izberemo tudi ogled enih od klavž, ki so služile za kot vodne pregrade za splavilo lesa v dolino (do Idrije). Klavže se nahajajo tako na reki Idrijci kot na reki Belci, tako da je samo od nas odvisno, kam bi se na Lajštu odpravili ali levo ali desno.
V Strugu (ob reki Idrijci) je urejeno tudi plezališče, za vse tiste, ki tudi v teh vročih dneh ne morejo brez skale in kančka adrenalina.


.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Moj prvi trail - Soča Outdoor

Podpeško jezero